Harjoitusmonivalinnat

Joko olet löytäny psykalle.fi:n tuoreet harjoitusmonivalinnat? Löydät tämän vuoden valintakoemateriaaleihin perustuvat tuhdit harjoituspaketit ja ilmaisia kokeilukysymyksiä osoitteesta psykalle.fi. Käyhän testaamassa tietosi vaikka heti! 

Monivalintakysymykset mittaavat usein yksityiskohtaisen tiedon ulkomuistamista. Tässä muutaman kohdan tarkistuslista, joka kannattaa käydä jokaisen monivalintakysymyksen kohdalla erikseen läpi. Harjoittelemalla tätä harjoituskokeen kanssa, sujuu vastaaminen itse valintakokeessa vanhasta tottumuksesta. Näin karsit ainakin turhat huolimattomuusvirheet pois varsinaisessa kokeessa, mikä voi olla jopa ratkaisevaa sisäänpääsyn kannalta.

Osa monivalintakysymyksistä on suoraviivaisia ja yksinkertaisia, mutta silti kannattaa olla vastaamisessa tarkkana. Iso määrä kysymyksiä ja kiire helposti turruttavat ja herpaannuttavat keskittymisen, jolloin kasvaa riski vastata kysymyksiin puolihuolimattomasti. Käy seuraavat kohdat joka kysymyksen kohdalla läpi ja hio monivalintojen vastaustekniikkasi varmaksi ja tehokkaaksi.

1. Lue aina huolellisesti koko kysymys ennen vastaamista. Lue myös kaikki vastausvaihtoehdot läpi ennen vastaamista. Monivalinnoissa saadaan pienillä sanamuodoilla sekoitettua vastaajan pää siitä, että mitä kysyttiin ja mikä/mitkä ovatkaan oikeita vastauksia. Jos ei lue kaikkia vastausvaihtoehtoja huolella läpi, voi erehtyä valitsemaan oikealta kuulostavan (väärän) vaihtoehdon sen oikean sijaan tai valita huolimattomasti oikeilta kuulostavia vastausvaihtoehtoja.

2. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää sanamuotoihin, jotka voivat kääntää kysymyksen tai vastausvaihtoehdon päälaelleen huomaamatta. “Pitää” vai “ei pidä”, “vähän”, “paljon”, “ei ollenkaan”, “kaikki” ja niin edelleen ovat sellaisia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ja ajatella keskittyen läpi.

3. Perustele itsellesi jokainen oikea vaihtoehto oikeaksi ja jokainen väärä vaihtoehdo vääräksi. Tämä palvelee harjoituskokeessa oppimista, kun kertaat muistin varassa asioita. Pääsykokeessa puolestaan näin varmistat itsellesi, että olet ymmärtänyt kysymyksen, tiedät mitä vastata ja miksi. Varsinkin edellisiin kohtiin liittyen näin varmistat, että et ole vahingossa valitsemassa sinne päin olevaa vastausvaihtoehtoa oikean vaihtoehdon sijasta.

4. Punnitse tietosi varmuus ja arvioi sen perusteella kannattaako vastata. Toisaalta kannattaa luottaa vaistoon, että tietääkö vastauksen vai ei, mutta toisaalta kannattaa pohtia haluaako arvaamalla lähteä riskeeraamaan pisteitä. Toisaalta taas montaa kysymystä ei ole varaa jättää vastaamatta. 

Harjoitusmonivalintojen avulla saat tärkeää tietoa omasta osaamisestasi. Erityisesti väärin menneet kysymykset kannattaa käydä rauhassa läpi, jolloin jo tämä on hyvä oppimiskokemus. Niiden avulla voit myös suunnitella kertaamista. Mitkä asiat alkavat olla jo hyvin hallussa? Mitä tarvitsee selkeästi opiskella vielä lisää?

Huomioithan, että varsinainen valintakoe voi sisältää monivalintojen ohella myös muun tyyppisiä tehtäviä. Tämän vuoksi onkin suositeltavaa silmäillä koko valintakoe ja sen tehtävänannot läpi kokeet aluksi, jotta voit suunnitella ajankäyttöäsi ja työskentelyjärjestystäsi. Muiden kuin monivalintojen osalta voit noudattaa seuraavanlaista tarkastuslistaa:

  1. Lue koko kysymys huolella läpi ennen vastamaan ryhtymistä. Mitä kysytään? Minkä tyyppinen tehtävä on kyseessä?
  2. Kuinka kauan sinulla on aikaa tehtävän suorittamiseen huomioiden muut tehtävät? Vaikuttaako tehtävä helpolta-vaikealta? Nopealta-työläältä?
  3. Millainen vastaus tehtävään vaaditaan, numero, sanallinen vastaus? Millainen voisi olla vastauksen suuruusluokka, jos kyseessä on lasku?
  4. Ratkaise tehtävä parhaan tietosi mukaan huomioiden käytettävissä oleva aika.  
  5. Tarkista. Aloita tarkistaminen lukemalla tehtävänanto läpi, että olet ymmärtänyt tehtävän oikein. 

Puolimatkassa mennään! Vielä siis lähes saman verran valintakokeisiin lukua edessä kuin takana. Huomaa miten paljon olet jo oppinut näin lyhyessä ajassa ja toisaalta miten paljon ehdit vielä oppia ja kerrata lisää! 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s