Missä psykologiaa voi opiskella?

Suomessa psykologiaa voi opiskella viidessä eri kaupungissa, joista Turussa myös toisella kotimaisella kielellämme. Tämä tarkoittaa siis kuutta eri hakukohdetta, joista voi valita itselleen sopivimman. Valintaan vaikuttavat varmasti paljon omat toiveet ja ajatukset siitä, missä päin Suomea haluaisi asua opiskeluajan. Se on iso valinta, sillä psykologian opinnot ovat ohjeellisesti noin viiden ja puolen vuoden mittaiset. Siinä ajassa ehtii paljon muutakin kuin vain opiskella. Parhaimmillaan opiskeluaika tarjoaa uuden kotikaupungin, paljon uusia kavereita ja verkostoitumista tulevien kollegoiden kanssa. Ja jos opiskelupaikkakunnaksi valikoituu se oma kotikaupunki, tarjoaa opiskelijaelämä  halutessasi aivan uuden ulottuvuuden tuttuihin ympyröihin.

Puhtaasti kaupunkinäkökulman lisäksi asiaa kannattaa ehdottomasti pohtia siltä kantilta, mikä psykologian laitoksista tuntuisi itselleen sopivimmalta. Suomessa eri yliopistot tekevät yhteistyötä ja kaikista yliopistoista saa yhdenvertaiset tutkinnot. Eri kaupunkien psykologian laitosten välillä on kuitenkin myös hieman eroja. Niissä tehdään hieman eri painotusaloilla tutkimusta ja opetusta järjestetään pieneltä osin eri tavoin. Nämä heijastuvat siellä suoritettaviin psykologian opintoihin. Perehdy siis huolella siihen voisiko joku yliopisto erityisesti tarjota juuri sinun kiinnostuksen kohteita parhaiten vastaavaa opetusta.

Jyväskylän yliopistossa psykologian laitos toimii kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnassa. Sen opetus on jaettu sektoreihin, jotka ovat kehityspsykologia, neuropsykologia, kliininen psykologia ja persoonallisuus- ja työpsykologia. Tänä keväänä aloituspaikkoja on 77:lle uudelle opiskelijalle. Jyväskylän psykan laitos on opiskelijamääriltään muihin verrattuna melko jättiläinen! Lue lisää! 

Helsingin yliopistossa psykolgian laitos siirtyi 1.1.2017 osaksi lääketieteellistä tiedekuntaa. Sisään otetaan tänä vuonna 50 uutta opiskelijaa. Opinnoissa ja tutkimuksessa on edustettuna havainto- ja kognitiivinen psykologia, kehityspsykologia, kliininen psykologia, liikennepsykologia, neuropsykologia, persoonallisuuspsykologia, psykometriikka ja metodologia. Lue lisää!

Tampereen yliopistossa psykologiaa opiskellaan yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä. Psykologian tutkimus kattaa monia eri osa-alueita: kehitys- ja persoonallisuuspsykologia, terveyden ja mielenterveyden psykologia, kognitiivinen psykologia ja neuropsykologia, työ- ja organisaatiopsykologia ja psykologian tutkimusmenetelmät. Aloituspaikkoja Tampereella on 30. Lue lisää!

Turun yliopistossa psykologiaa opiskellaan yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Turussa on erikoisosaamista kognitiivisen neurotieteen, oppimisen ja vertaissuhteiden tutkimuksesta. Lisäksi opinnot sisältävät viisi valinnaista jatkumoa, jotka ovat kehityspsykologia, kognitiivinen ja neuropsykologia, persoonallisuus- ja sosiaalipsykologia, kliininen psykologia ja menetelmäopinnot. Turkuun otetaan sisään 31 uutta opiskelijaa. Lue lisää!

Joensuussa psykologiaa opiskellaan Itä-Suomen yliopistossa filosofisessa tiedekunnassa. Aloituspaikkoja on tarjolla 40. Joensuussa psykologian opinnoissa on näkökulmana kehitys, elämänkulku, terveys ja mielenterveys, joita tarkastellaan yksilönnäkökulmaa laajemmin myös sosiaaliselta, yhteiskunnalliselta, kulttuuriselta ja historialliselta kantilta. Joensuussa voi myös opiskella oikeuspsykologiaa. Lue lisää! 

Åbo Akademissa psykologiaa voi opiskella ruotsiksi.  Vuonna 2017 on tarjolla 20 aloituspaikkaa. Lue lisää!  Lue lisää 2 !

Summa summarum: Omaa ykköshakuvaihtoehtoa miettiessäsi surffaile eri yliopistojen sivuilla ja fiilistele mikä voisi olla se itselle houkuttavin.  Toisaalta kannattaa huomioida, että Suomessa yliopistot tekevät paljon yhteistyötä perusopetuksen järjestämisessä ja kaikista saatavat tutkinnot ovat saman arvoisia, joten turhaa stressiä ei kannata kantaa siitä missä opintonsa suorittaa. Edellisten linkkien lisäksi olennaiset perustiedot löytyvät koottuna myös opintopolku.fi sivustolta.

2 vastausta artikkeliin “Missä psykologiaa voi opiskella?

  1. Olen ymmärtänyt, että Jyväskylässä ei olisi enää edellisvuosien kaltaista kiintiötä maisteriopintoihin hakeville. Olenko ymmärtänyt väärin? Yliopiston hakuoppaasta ei myöskään löydy tietoa mainitsemastanne kiintiöstä (12 paikkaa).

    Tykkää

    1. Hei Mia! Olet aivan oikeassa, Jyväskylän maisterikiintiö on poistunut ja postaukseen oli näin lipsahtanut vanhentunutta tietoa. Tämä on korjattu myös postaukseen. Uudistuneeseen valintamenettelyyn palataan vielä myöhemmin keväällä. Kiitos, kun nostit asian esille! 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti